Trekken aan een dood paard oorsprong

Geplaatst op: 13.10.2019

Achteruit gaan als een hollend paard. We leggen de verantwoordelijkheid bij de ouders van het paard. Waarom blijven we vaak te lang zitten en springen we er niet tijdig af?

Die werkt als een paard zal haver eten. Weet jij nog een spreekwoord, gezegde of uitdrukking die thuis hoort in deze categorie? Start » Dossier » Herkomst van spreekwoorden en gezegden. Toch wil ik er iets over kwijt. En beter een blind paard dan geen paard.

Zelf merk ik dat ik meestal toch de criteria aanpas.

Deze uitdrukking wordt al eeuwen gebruikt in het Nederlands en vindt haar oorsprong in de 11 de eeuwse legende van Sint-Joris en de draak. Laat dan een bericht achter met dat spreekwoord en de betekenis als je die weet.

De man uit je dromen. Een schurftig paard vreest de roskam. Men moet zich naar de omstandigheden schikken.

Vertrouwen wordt langzaam gewonnen, maar is razendsnel te verliezen.

Er wordt een adviseur of een interim-manager ingevlogen. Wanneer je iemand iets vertelt wat niet waar is, kun je zeggen dat je iemand 'iets op de mouw speldt'. Als de leiding toekijkt werkt men harder. Ze hebben het Trojaanse paard binnen gehaald. Weet jij nog een spreekwoord, gezegde of uitdrukking die thuis hoort in deze categorie?

De oorsprong is een Joods ritueel uit bijbelse tijden. Hiermee houd je je eigenlijk een beetje van de domme.

  • Er wordt een adviseur of een interim-manager ingevlogen. Geen keus kunnen maken.
  • Deze uitdrukking wordt bijvoorbeeld gebruikt wanneer je door de politie gesnapt wordt. Welk dood paard belemmert jou?

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Beter n ezel voor de ploeg dan twee paarden op stal.

Want wat is die wijsheid met betrekking tot dat dode cowboy billie boem bladmuziek. Dit woord bestaat al sinds de 17 e  eeuw in het Nederlands en verwijst naar een gerecht.

Een gegeven paard niet in de bek kijken.

2 spreekwoorden en uitdrukkingen bevatten `trekken aan een dood paard`

Wanneer iemand in de war is of niet meer weet wat hij moet doen, kun je zeggen dat hij 'de kluts kwijt is'. Men moet zich naar de omstandigheden schikken. Je moet je paard niet dood knuppelen voordat je thuis bent. Een vrouwenhaar trekt sterker dan tien paarden.

Daar is het probleem de weerstand. Dat vraagt een andere aanpak en daar ben ik mee begonnen. De tijd te nemen om het anders te gaan bezien. Een andere betekenis van de uitdrukking is dat iemand bijna dood is. Men moet zich naar de omstandigheden schikken.

Weet jij nog een spreekwoord of gezegde in deze categorie?

Weet jij nog een spreekwoord of gezegde dat hier nog niet bij staat? Er zijn meerdere theorieën over welke 'kluts' er bedoeld wordt. Als het paard dood is, welke actie is dan nodig? Is het de kunst van het loslaten? De beste paarden staan op stal.

Een blind paard zou er geen schade doen. Heb je geen paard, gebruik dan een ezel. Wanneer je in een discussie een negatief standpunt inneemt waar je eigenlijk niet wat is sinterklaas kapoentje staat, kun je zeggen dat je 'advocaat van de duivel speelt'!

En dat is lastig. Een schurftig paard vreest de roskam. Weet jij nog een spreekwoord, gezegde of uitdrukking die thuis hoort in deze categorie.

Maar ook herkenbaar.

Wanneer je iemand boos maakt, kun je zeggen dat je 'iemand op stang jaagt'. Dat is een leuk onderwerp voor mijn volgende blog. Ik zal het moeten loslaten..

Leave a comment Klik hier om je antwoord te annuleren? Deze uitdrukking is al honderden jaren oud en heeft te maken met oorlog voeren. Heb je nog niet gevonden waar je naar zocht?

NUTTIG? MAAK REPOST!

Rating:4

Nieuw nieuws